Domov > Okulistika > Splošno

Splošno

Okulistični center nudi vrhunske usluge na področju splošne oftalmologije in očesne refraktivne kirurgije. Naši visoko strokovno usposobljeni in izkušeni zdravniki stalno spremljajo in smiselno uvajajo preverjene novosti v obravnavo refraktivnih pacientov.

Franc Šalamun, dr. med., specialist oftalmolog

Franc Šalamun se je rodil 6. 11. 1960 v Sitežu. Po zaključeni osnovni šoli in II. gimnaziji v Mariboru, je pričel leta 1979 s študijem na Medicinski fakulteti v Ljubljani, ki jo je uspešno zaključil leta 1986 z nazivom doktor medicine.

Po zaključeni specializaciji in specialističnem izpitu iz oftalmologije, je bil v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru do aprila leta 1996 predstojnik okulističnega oddelka. Junija istega leta je v okviru svojega podjetja Vid d.o.o., zdravstvena dejavnost, odprl zasebno okulistično ambulanto v Kromberku pri Novi Gorici, kjer je opravljal ambulantne preglede. Za izvajanje kirurških posegov pa se je skupaj s pacienti vozil v zasebno kirurško ustanovo v Kranj.

Franc Šalamun je med slovenskimi pionirji, ki so začeli operirati sivo mreno s pomočjo fakoemulzifikacije. To operativno tehniko je pričel izvajati že leta 1993, prvi med očesnimi oddelki v Sloveniji (razen Očesne klinike Ljubljana, ki je metodo vpeljala). Prvi v Sloveniji je začel leta 1999 opravljati operacije zelene mrene oz. glavkoma, pod neposrednim mentorstvom prof. dr. Roberta Stegmanna iz Južnoafriške republike, iznajditelja viskokanalostomije. Poseg je istega leta tudi predstavil na slovenskem oftalmološkem kongresu. Franc Šalamun je tudi uvedel lasersko zdravljenje mrežnice na Primorskem.

Poleg tega je Franc Šalamun, dr. med. gostoval v kirurških ustanovah na Hrvaškem, v Nemčiji, v ZDA in v Južni Afriki, in dosega z uporabo najsodobnejših tehnik in tehnologij, še posebno na kirurškem področju, vrhunske rezultate, ki segajo precej preko meja geografske Slovenije. Dr. Šalamun opravi letno več kot 2000 različnih operacij na očesu.

Dolgoletno trdo delo na področju očesne medicine, konstantna želja po znanju in napredku, ter precejšna lastna sredstva, so prispevali k temu, da je junija 2002 v Kromberku odprl Medicinski center Vid.

 

Andreja Veselica, dr. med., specialistka oftalmologinja


Andreja Veselica se je rodila 8. 2. 1983. Medicino je študirala na Medicinski fakulteti v Ljubljani, kjer je leta 2008 študij tudi uspešno zaključila s pohvalo. 

Specializacijo iz oftalmologije je opravljala med leti 2009 in 2014 na Očesni kliniki v Ljubljani, kjer je že za časa specializacije pod mentorstvom uveljavljenih specialistov osvojila kirurške tehnike in znanje na področju sprednjega očesnega segmenta.

Maja 2013 je v Parizu opravila evropski specialistčni izpit iz oftalmologije in pridobila mednarodno priznan naziv FEBO (Felllow of the European Board of Ophthalmogy).

V času specializacije se je izobraževala na mednarodno priznanih šolah in centrih kot sta Stanford University v Združenih državah Amerike in Moorfields Eye Hospital v Londonu ter aktivno sodelovala na številnih domačih in mednarodnih kongresih.

Od leta 2009 do 2017 je bila predstavnica evropskega združenja mladih oftalmologov SOE (European Socity of Ophthalmology) za Slovenijo.

Našemu timu se je pridružila marca 2014. V našem centru poleg ambulatnega dela opravlja operacije sive mrene, operacije s področja refraktivne kirurgije in manjše okuloplastične posege. Ukvarja se s predpisom zahtevnejših kontaktnih leč ter s celostno obravnavo bolnikov s keratokonusom. Aktivno se udeležuje medarodnih kirurških praktičnih tečajev, ter predava na domačih in mednarodnih strokovnih srečanjih.