Domov > Okulistika > Naša tehnologija

Naša tehnologija

V našem okulističnem centru uporabljamo naslednje aparature:

DIAGNOSTIKA

Luneau 80 Wavefront avtorefraktometer in Humphrey digitalni avtorefraktometer uporabimo ob obisku vsakega pacienta, da mu izmerimo okvirno refrakcijsko napako očesa oziroma stopnjo kratkovidnosti, daljnovidnosti in astigmatizma.

Binokularni akomodorefraktometer Grand Seiko WAM5500 – poleg refrakcijske motnje meri tudi stopnjo akomodacije oziroma presbiopije (starovidnosti).

Pediatrični avtorefraktometer Plusoptix A09 uporabimo za digitalno izmero refrakcije pri mlajših otrocih.   

Tonometer Nidek NT510 je diagnostična naprava, s katero nekontaktno  izmerimo znotrajočesni pritisk. Uporabimo ga ob vsakem obisku pacienta.   

Kombini z biomikroskopom Hagstreit BQ900 in foropterjem Nikon Remote vision  se uporabljata pri vseh pregledih (preiskava sprednjega očesnega segmenta, izmera dioptrije,...)   

Z anomaloskopom Tomey IF2 opravimo testiranje za odkrivanje vrste in stopnje prizadetosti barvnega vida. 
  
Ultrazvok Quantel (A-scan, B-scan, pahimeter, UBM) uporabimo za izmero dolžine zrkla in debeline roženice. Pomemben je tudi za spoznavanje nekaterih bolezenskih sprememb na očeh in za oceno primernosti pacienta za refraktivno operacijo.   

Računalniška perimetrija z Haag Streit Octopus perimetroma 311 in 101 nam omogoča preiskave vidnega polja s statistično analizo rezultatov. S preiskavo lahko odkrijemo okvare na očesnem ozadju in vidnem živcu. Uporabimo jo pri pacientih s povišanim očesnim pritiskom, sladkornih bolnikih, profesionalnih šoferjih, pacientih z nevrološkimi težavami,...   

Z roženičnim topografom Oculus analiziramo obliko površinske ukrivljenosti roženice. Uporabimo ga pri predpisu kontaktnih leč in pri načrtovanju refraktivnih operacij. Topograf nam prikaže tudi bolezensko izbočenje roženice oz. keratokonus.   

Pentacam oz. Scheimpflugova kamera se uborablja za pridobivanje slik sprednjega očesnega segmenta. Oftalmolog lahko z uporabo te kamere analizira celotno stanje prednjega očesnega segmenta.   

IOL Master Zeiss jin Nidek AL-scan sta diagnostična aparata, s katerima izmerimo očesne parametre in izračunamo dioptrijo umetne znotrajočesne leče lečke, ki jo pri operaciji sive mrene vstavimo v oko. Uporaba IOL Masterja je zelo pomembna tudi pred operativno implantacijo multifokalnih in toričnih znotrajočesnih leč (IOL).   

Z digitalnima retinalnima kamerama Zeiss in Canon CX-1 slikamo očesno ozadje, lahko tudi brez širjenja zenice s kapljicami. Uporablja se pri sladkornih, glavkomskih bolnikih, pri pacientih s starostno degeneracijo makule in drugih spremembah na ozadju. Omogoča nam natančno diagnostiko, arhiviranje in spremljanje stanja mrežnice.    

Spekularni mikroskop  Tomey EM-4000 uporabljamo za preiskavo endotelnih celic, ki pokrivajo zadnjo površino roženice. Preiskavo uporabljamo pred operacijo katarakte in operacijo, s katero vstavimo fakično znotrajočesno lečo za odpravo dioptrije.    

Sinoptofor Inami se uporablja za merjenje očesnih kotnih odklonov pri škilavih otrocih. Uporablja pa se tudi za zdravljenje slabo razvitega vida pri otrocih.

Bleščanje kvantitativno merimo s pomočjo naprave C-Quant. 

OCT RS3000 Nidek  in SOCT Copernicus uporabljamo za diagnostiko bolezni mrežnice in optičnega živca (glavkom). 

 

iTrace združuje t.i. wavefront aberometrijo in kornealno topografijo. S tem dobimo podatke o vseh optičnih napakah očesa, tudi tistih, ki jih z običajnimi optičnimi pripomočki (očala, kontaktne leče) ni mogoce korigirati. Z aparatom tudi analiziramo, katere izvirajo z roženice in katere iz notranjosti očesa in se tudi na podlagi tega odločamo o primernosti za različne tipe refraktivnih operativnih tehnik.
  

AMBULANTNA KIRURGIJA

Argon Coherent Novus 2000 zeleni laser 514nm se uporablja za fotokoagulacijo (zaustavitev napredovanja diabetične retinopatije) in v kombinaciji z Nd:Yag lasejem za ambulanto zdravljenje akutnega glavkoma.

Mikropulzni rumeni OPSL laser 577 nm je novost v zdravljenju mrežničnih bolezni, in sicer makularnega edema, ki se lahko pojavi pri diabetični retinopatiji ali zapori veje centralne mrežnične vene, in centralne serozne horioretinopatije. MPL spodbuja obnovo celic, v primerjavi z običajno lasersko fotokoagulacijo pa ima manjši toplotni učinek, mrežnice ne poškoduje in tako ne povzroči zmanjšanja vidnega polja, vidne ostrine ali kontrastne občutljivosti. Rezultati zdravljenja so zelo spodbudni. V ZDA je MPL v uporabi že nekaj let, v Sloveniji pa od 2010.

Iridex zeleni 532nm Fotokoagulator   

Nd:YAG laser za SLT se uporablja za neinvazivno kirurško zdravljenje povišanega očesnega pritiska pri pacientih s kroničnim glavkomom in očesno hipertonijo.   

Nd:YAG laser Nikon CS2 za zdravljenje sekundarne katarakte oz. zamotnitve kapsule po implantaciji umetne znotrajočesne leče.   

Ultra Q Reflex  laser za vitreolizo Ultra Q Reflex™, ki ga imamo v našem Centru, omogoča preko posebno oblikovane špranjske svetilke, da sta osvetlitev področja, ki ga obdelujemo in laserski žarek v isti osi, s tem se zmanjša možnost zapletov (poškodba naravne očesne leče ali mrežnice) in poveča uspešnost zdravljenja motečih motnjav.


Z radiofrekvenčnim aparatom Ellman opravljamo male kirurške posege (odstranjevanje bradavic, trepalnic, kapilar...).

Ambulantni mikroskop Moller Wedel  uporabljamo pri malih kirurških posegih.   
 

OPERATIVNI POSEGI

Excimer laser SCHWIND AMARIS 1050RS Black Limited Edition. Uporabljamo ga pri refraktivnih posegih za korekcijo dioptrije. Laser z natančno usmerjenimi impulzi z odstranjevanjem tankih slojev roženičnega tkiva ustrezno preoblikuje in zgladi površino roženice. 
  
Aparat za fakoemulzifikacijo Faros by Oertli uporabljamo pri operacijah sive mrene. Omogoča precizno ultrazvočno utekočinjenje in odstranitev sive mrene iz očesa. Najnovejša tehnologija aparata Faros omogoča največnjo natančnost posega, manjšo poškodbo za očesna tkiva in vrhunske rezultate.    

VEGA CBM X-linker je najnovejši oftalmološki sistem, ki ga uporabljamo za zdravljenje keratokunusa z metodo križnega povezovanja kolagenih vlaken roženice (Corneal Crosslinking).    

Operacijski sistem za vitrektomijo je namenjen operacijam zadnjega segmenta očesa.   

Operacijski mikroskop Moeller Wedel.