Domov > Okulistika > Ambulantna dejavnost

Ambulantna dejavnost

V okulističnemu centru opravljamo:

Splošne okulistične preglede
Pregledi so namenjeni odkrivanju in zdravljenju bolezenskih sprememb na očeh. Vemo, da pride lahko do obolenja na kateremkoli delu očesa, zato je potrebno pregledati sprednje predele očesa in očesno ozadje z mrežnico. Pregled očesnega ozadja zahteva predhodno širitev zenice z zdravili v obliki kapljic, zato je vid na to oko še nekaj ur po pregledu nekoliko slabši. V našem Centru pri vsakemu pacientu rutinsko z nekontaktnim tonometrom izmerimo tudi očesni pritisk in opravimo wavefront analizo optičnega sistema. Glede na vrsto obolenja oz. motnjo se lahko odločimo še za dodatne preiskave kot so: pregled očesnega ozadja z retinalno kamero, računalniška perimetrija, topografija roženice, OCT (optična koherenčna tomografija), merjenje očesnih parametrov in izračun dioptrije umetne intraokularne lečke, analiza celotnega stanja prednjega očesnega segmenta, ultrazvok,…

 

Pregledi za predpis očal
Običajno je pregled za predpis očal že sestavni del splošnega pregleda. V primerih, ko nekdo želi samo nova očala, vedno opravimo splošni okulistični pregled, saj z wavefront analizo, ki jo opravimo lahko zagotovimo maksimalno natančnost pregleda.

Preglede za medicino dela
To so obdobni pregledi zaposlenih, katerih delovno okolje oz. delo je nadpovprečno obremenjujoče za vid, oziroma so k specialistu oftalmologu napoteni od zdravnika, specialista medicine dela. Tak pregled je podoben splošnemu okulističnemu pregledu, s tem da ga prilagodimo glede na specifične zahteve določenih poklicev: računalniška perimetrija za poklicne šoferje, test barvne slepote, stereo testi….

Preglede za predpis kontaktnih leč
Kontaktne leče predpisujemo samo po detajlnem pregledu, saj dolgotrajno nošenje teh pripomočkov ne sme povzročati tveganja za pojav poškodb na površini roženice. Pri pregledu določimo korekcijo refraktivne napake, pregledamo površino roženice z biomikroskopom, opravimo topografijo roženice, da analiziramo ukrivljenost roženice. Na ta način lahko pri ljudeh, ki veliko nosijo kontaktne leče, odkrijemo morebitno prisotnost začetnih bolezenskih sprememb na površini roženice. Paciente, ki še niso uporabljali kontaktnih leč, naučimo tudi vstavljanja leč in osnov nege in higiene leč. Zaradi preprečevanja razvoja nepopravljivih bolezenskih sprememb na površini roženice je za ljudi, ki redno nosijo kontaktne leče, nujno, da vsaj enkrat letno opravijo takšen pregled pri svojem okulistu.

Ambulantno lasersko terapijo
Za namene ambulantnega zdravljenja uporabljamo laserje za fotokoagulacijo (zaustavitev napredovanja diabetične retinopatije), zdravljenje sekundarne katarakte oziroma zamotnitve kapsule, v kateri je vstavljena umetna lečka, SLT- laser za kirurško zdravljenje povišanega očesnega pritiska pri pacientih s kroničnim glavkomom in lasersko vitreolizo  (lasersko odstranjevanje motnjav v očesu).

Ambulantne operacijske posege
Odstranjevanje raznih neestetizmov v očesnem območju, odstranjevanje tujkov,...

 

Diagnostiko za zdravljenje starostne degeneracije makule (rumene pege)
Za ugotavljanje starostne degeneracije makule je potrebno postaviti natančno diagnozo. Prvi znak, da gre morda za to bolezen, sta slabša ostrina in kakovost vida ter zvita in ukrivljena slika. V tem primeru v našem Centru pregledamo očesno ozadje, ga fotografiramo, opravimo fluoresceinsko angiografijo in OCT (FA+OCT) in angio OCT diagnostiko (OCT-A). 


Cenik ambulantnih pregledov, diagnostike, postopkov:
PRVI PREGLED 40 Eur
RAZŠIRJEN PREGLED 45 Eur
KONTROLNI PREGLED 20 Eur
PERIMETRIJA 15 Eur
OCT 15 Eur
FUNDUS KAMERA 15 Eur
TOPOGRAFIJA 15 Eur
SPEKULARNI MIKROSKOP 15 Eur
PREGLED KONTAKTNE LEČE 55 Eur
PREGLED ZA TRDE / POLTRDE KONTAKTNE LEČE 80 Eur
MALI OPERACIJSKI POSEGI 65 Eur
LASER TERAPIJA (laser fotoag., laser mikropulz., SLT laser, Nd-yag laser) 75 Eur
LASERSKA VITREOLIZA (do 3 posege) 350 Eur
PENTACAM, C-QUANT, ANOMALOSKOP, WAVE FRONT ANALIZA (iTrace) 15 Eur
EKG 15 Eur
ANGIOGRAFIJA 150 Eur


Cenik velja od 1. 6. 2019. Vse cene so v EUR. Po 42. Členu ZDDV-1 so zdravstvene storitve oproščene plačil DDV. Pridržujemo si pravico do spremembe cen.