Domov > Zanimivosti

Zanimivosti - Ali ste vedeli?

  • Melatonin je hormon, ki ga tvori epifiza (češarika, pinealna žleza). Njegovo tvorbo zavira svetloba, tema pa spodbuja in melatonin tako sodeluje pri cirkadianem ritmu oziroma ritmu budnosti in spanja. S starostjo tvorba melatonina upada, kar povzroča motnje spanja pri starostnikih. Melatonin ima tudi močno antioksidativno delovanje in glede na določene študije naj bi zaviral napredovanje starostne degeneracije rumene pege in Alzheimerjeve bolezni.
    Vir: Mayoclinic.org
  • Za zdravljenje neovaskularne (mokre) starostne degeneracije rumene pege so od leta 2006 na voljo biološka zdravila, ki zavirajo tvorbo novega žilja in prepuščanja le-tega ter s tem zavirajo napredovanje bolezni. Nadomestki glukozamina, ki se pogosto uporabljajo pri pacientih z osteoartrozo, povzročajo povišan intraokularni tlak in posledično lahko vodijo v razvoj glavkoma oz. zelene mrene. (Eurotimes, oktober 2013)
  • Začetek laserske refraktivne kirurgije sega v 80. leta prejšnjega stoletja, prvi poseg korekcije dioptrije, izveden z excimer laserjem, je bil izveden v Nemčiji leta 1983.
  • Degenerativne spremembe, ki so posledica visoke miopije (kratkovidnosti), so glavni vzrok slepote v vzhodni Aziji. Razširjenost kratkovidnosti med Azijci naj bi bila posledica oblike lobanje oziroma orbite.
  • Slabšanje kratkovidnosti je najverjetneje povezano s pogosto akomodacijo, ki je prisotna pri bližinskem vidu (branje, delo za računalnikom). Kratkovidnim pacientom, predvsem mlajšim, zato priporočamo delo na blizu brez očal oziroma z nižjo korecijo, s čimer se zmanša potreba po akomodaciji.
  • Japonski znanstveniki so iz embrionalnih matičnih celic pod vplivom signalnih molekul laboratorijsko razvili  mrežnico, kar v prihodnosti obeta napredek v zdravljenju mrežničnih bolezni.