Domov > Okulistika > Ambulantna dejavnost

Ambulantna dejavnost

V okulističnemu centru opravljamo:

Splošne okulistične preglede
Pregledi so namenjeni odkrivanju in zdravljenju bolezenskih sprememb na očeh. Vemo, da pride lahko do obolenja na kateremkoli delu očesa, zato je potrebno pregledati sprednje predele očesa in očesno ozadje z mrežnico. Pregled očesnega ozadja zahteva predhodno širitev zenice z zdravili v obliki kapljic, zato je vid na to oko še nekaj ur po pregledu nekoliko slabši. V centru pri vsakemu pacientu rutinsko z nekontaktnim tonometrom izmerimo tudi očesni pritisk, če je potrebno pa to preiskavo nadgradimo z aplanacijsko tonometrijo. Glede na vrsto obolenja se lahko odločimo še za dodatne preiskave kot so: pregled očesnega ozadja z retinalno kamero, računalniška perimetrija, topografija roženice, OCT (optična koherenčna tomografija), merjenje očesnih parametrov in izračun dioptrije umetne intraokularne lečke, analiza celotnega stanja prednjega očesnega segmenta…

Preglede za medicino dela
To so obdobni pregledi zaposlenih, katerih delovno okolje oz. delo je nadpovprečno obremenjujoče za vid, oziroma so k specialistu oftalmologu napoteni od zdravnika, specialista medicine dela. Tak pregled je podoben splošnemu okulističnemu pregledu, s tem da ga prilagodimo glede na specifične zahteve določenih poklicev: računalniška perimetrija za poklicne šoferje, test barvne slepote, stereo testi….

Preglede za predpis kontaktnih leč
Kontaktne leče predpisujemo samo po detajlnem pregledu, saj dolgotrajno nošenje teh pripomočkov ne sme povzročati tveganja za pojav poškodb na površini roženice. Pri pregledu določimo korekcijo refraktivne napake, pregledamo površino roženice z biomikroskopom. Na ta način lahko pri ljudeh, ki veliko nosijo kontaktne leče, odkrijemo morebitno prisotnost začetnih bolezenskih sprememb na površini roženice. Pri pregledu opravimo tudi topografijo roženice, da analiziramo površinsko ukrivljenost roženice. Vse to nam omogoči predpis najprimernejše oblike kontaktne leče. Paciente, ki še niso uporabljali kontaktnih leč, naučimo tudi vstavljanja leč in osnov nege in higiene leč. Zaradi preprečevanja razvoja nepopravljivih bolezenskih sprememb na površini roženice je za ljudi, ki redno nosijo kontaktne leče, nujno, da vsaj enkrat letno opravijo takšen pregled pri svojem okulistu.

Ambulantno lasersko terapijo
Za namene ambulantnega zdravljenja uporabljamo laserje za fotokoagulacijo (zaustavitev napredovanja diabetične retinopatije), zdravljenje sekundarne katarakte oziroma zamotnitve kapsule, v kateri je implantirana umetna lečka in SLT laser, to je kirurško zdravljenje povišanega očesnega pritiska pri pacientih s kroničnim glavkomom.

Ambulantne operacijske posege
Odstranjevanje raznih neestetizmov v očesnem območju, odstranjevanje tujkov,...

 

Diagnostiko za zdravljenje starostne degeneracije makule (rumene pege)
Za ugotavljanje starostne degeneracije makule je potrebno postaviti natančno diagnozo. Prvi znak, da gre morda za to bolezen, sta slabša ostrina in kakovost vida ter zvita in ukrivljena slika. V tem primeru v našem Centru pregledamo očesno ozadje, ga fotografiramo in opravimo fluoresceinsko angiografijo. 


Cenik ambulantnih pregledov, diagnostike, postopkov:
PRVI PREGLED 30 Eur
RAZŠIRJEN PREGLED 35 Eur
KONTROLNI PREGLED 20 Eur
PERIMETRIJA 15 Eur
OCT 15 Eur
FUNDUS KAMERA 15 Eur
TOPOGRAFIJA 15 Eur
SPEKULARNI MIKROSKOP 30 Eur
PREGLED KONTAKTNE LEČE 30 Eur
MALI OPERACIJSKI POSEGI 65 Eur
LASER TERAPIJA (laser fotoag., laser mikropulz., SLT laser, Nd-yag laser) 75 Eur
LASERSKA VITREOLIZA (do 3 posege) 350 Eur
PENTACAM, C-QUANT, ANOMALOSKOP, WAVE FRONT ANALIZA (iTrace) 15 Eur
EKG 15 Eur
ANGIOGRAFIJA 150 Eur


Cenik velja od 4. 4. 2016. Vse cene so v EUR. Po 42. Členu ZDDV-1 so zdravstvene storitve oproščene plačil DDV. Pridržujemo si pravico do spremembe cen.