Domov > Estetika > Lepotni salon > Pomlajevanje obraza

Pomlajevanje obraza

Mislec Swift je zapisal: "Vsak človek si želi dolgo živeti, nihče pa se ne želi postarati."    
Ta misel danes še kako drži. Ena izmed hitro rastočih vej medicine je anti-aging medicina, stroka, ki se ukvarja z raziskovanjem tehnologij, s katerimi se lahko preprečuje in zdravi bolezni, ki so odvisne od staranja in spodbuja razvoj metod s katerimi se lahko upočasni oz. izboljša staranje človeka.

Ena od teh metod so tudi tehnike pomlajevanja. Predvsem tehnik pomlajevanja obraza je zelo veliko. Od neinvazivnih postopkov pa vse do najbolj sofisticiranih kirurških tehnik. Če se želimo vsaj za nekaj časa izogniti kirurškemu nožu, lahko za svoj izgled veliko naredimo z uravnoteženo prehrano, skrbjo za zdravje (ne izpostavljajmo se soncu, ne kadimo, dovolj se gibajmo, dovolj spimo, ubranimo se stresa s pomočjo sprostitvenih tehnik, masaže, aromaterapije,...), z dnevno skrbjo za svojo kožo in s tehnikami estetske medicine oz. postopki, ki ohranjajo vitalne aktivnosti kože.

Kako lahko pomladimo kožo na obrazu?
Za dejansko pomladitev kože lahko uporabimo postopke s katerimi pospešujemo obnavljanje celic v povrhnjici (kristalni pilingi, laserski pilingi, kemični pilingi, ,...) saj se ta z leti stanjša, postane občutljivejša, zmanjša se sposobnost obnavljanja ter sposobnost vezave in zadrževanja vode. Zaradi dolgoletne izpostavljenosti sončnim žarkom se pojavijo t. i. starostni madeži,....
Poleg tega uporabljamo tudi pomlajevalne postopke (fotopomlajevanje, radiofrekvenčni postopki, laserski postopki,..), s katerimi v usnjici pospešujemo, da celice (fibroblasti) proizvajajo nova kolagenska vlakna, da postane koža spet bolj prožna in polna.

Kolikokrat je potrebno ponoviti postopke?
Odvisno od starosti in stanja kože, svetujemo posamezniku, da enkrat letno opravi serijo različnih postopkov. Potem je priporočljivo prihajati nekaj krat letno na vzdrževalno terapijo .

Za koga je primerno pomlajevanje?
V zadnjih letih so na področju anti-aginga prišli do spoznanja, da je za ohranjanje mladostnega videza potrebno s postopki pomlajevanja kože začeti čim prej (po 30. letu).

 
V našem lepotnem Centru poleg svetovanja in obravnave osnovne nege kože, opravljamo naslednje postopke za ohranjanje vitalnih aktivnosti kože:

 

 • ANI-AGE NEGE BIOEFFECT
 • MIKRODERMOABRAZIJA (KRISTALNI IN DIAMANTNI PILING)
 • LASERSKI LIFTING PO METODOLOGIJI DERMODYNAMIC
 • GLAJENJE GUB, ZATEZANJE IN UČVRSTITEV KOŽE Z RADIOFREKVENCO (RF) PELLEVE
 • FOTOPOMLAJEVANJE
 • POMLAJEVANJE Z HYDRO2 PILINGI
 • FRAKCIONIRANO LASERSKO POMLAJEVANJE KOŽE 

 

ANIT-AGE NEGA BIOEEFFECT

BIOEFFECT je linija kozmetičnih izdelkov, ki so plod več kot desetletnih raziskav islandskega podjetja Orf Genetics. Kozmetika bazira na epidermalnih rastnih faktorjih (EGF), ki jih pridobijo iz rastlin. Kopijo človeškega EGF pridobijo iz ječmenovega zrnja, ki raste v vulkanski prsti in je zalivan s čisto izvirsko vodo v najsodobnejših rastlinjakih na Islandiji.

 

Rastni faktorji, ki so ji odkrili leta 1986, se v kozmetiki uporabljajo tako, da z njimi spodbudimo celice, da se obnašajo tako, kot so se v mladosti. Tako lahko z rastnimi faktorji vplivamo na videz in tudi na površino kože. Koža postane bolj gladka in nežna. Poleg povečanja prožnosti kože ter omilitve gub in gubic je najvidnejša biološka reakcija dramatično povečanje kolagena.

 

V našem Centru opravljamo s profesionalno linijo kozmetike Bioeffect Pro najnovejšo Anti-age nego.

Nego poleg izdelkov iz linije Bioeffect Pro za čiščenje kože, vulkanskega pilinga, maske za obraz, seruma za kalibracijo in najbistvenejše komponete Bioeffect Duo (dnevni in nočni serum z maksimalno koncetracijo EGF),sestavljajo še predpriprava z mikrodermoabrazijo in vtiranje aktivnih učinkovin z elektroporacijo, ultrazvokom in paro.

 

Cilj tretmaja je pripeljati signal rastnega aktivatorja EGF do ciljnih celic, s čimer dosežemo povečanje proizvodnje kolagena in elastina v celicah in s tem posledično izboljšanje debeline, gostote, teksture in čvrstosti kože.

 

S kombinacijo vsakodnevne nege z izdelki BIOEFFECT in kozmetičnih tretmajev BIOEFFECT PRO dosežemo močan anti-age učinek, ki rezultira v vidno zmanjšanih gubah, močno izboljšanem tonusu in strukturi kože.

 

MIKRODERMOABRAZIJA (KRISTALNI IN DIAMANTNI PILING)

Je neinvazivni postopek na koži pri katerem se s pomočjo kristalov aluminijevega oksida oz. diamantnimi konicami hitro in učinkovito odstranimo zgornjo plast kože. Na ta način kožo obnovimo oz. pomladimo. Koža je popolnoma zglajena. Postopek mikrodermoabrazije je popolnoma neboleč. Primerna je za vsakogar, ki hoče izboljšati izgled kože in preprečiti prezgodnji proces staranja.

Kdaj se odločimo za mikrodermoabrazijo?
Postopek pomlajevanja izboljša kožno teksturo (bolj gladka) in njen izgled (pomaga pri grobi, debeli in suhi kožo, zamašenih porah in ogrcih, širokih porah), neenak ten kože, temne oz. suhe lise na koži (hiperpigmentacija), akne in stanje po aktivnih aknah, izboljša drobne in plitve gube.

Koliko posegov je potrebnih za viden učinek?
Število posegov je odvisno od tretiranega področja in tipa kože. Za začetek oz. zanajboljše pričakovane rezultate je potrebnih več zaporednih postopkov v tedenskih do desetdnevnih intervalih.
Včasih je pred postopkom mikrodermoabrazije potrebno opraviti kozmetično nego s čiščenjem kože, saj s tem kožo ustrezno pripravimo na sam postopek.

Kdaj se vidijo prvi rezultati in kako je s trajnostjo učinkov po teh postopkih?

Rezultati so v večini primerov vidni že po prvem postopku (do 15% bolj gladkoa koža). Trajnost pa je odvisna od kože posameznika. S primerno nego in učinkovito zaščito pred soncem so učinki vidni dalj časa. Za vzdrževanje stanja je priporočljivo opraviti 1 postopek na 2 meseca.

Kaj dosežemo z mikrodermoabrazijo?
Mikrodermoabrazija pospeši celični obnovitveni proces in pripomore k zdravemu mladostnejšemu videzu kože. Omogoča ponovno postopno zgladiti površino kože na neagresiven in učinkovit način. Koža je po mikrodermoabraziji vidno prenovljena in pomlajena, saj se po postopku v epidermisu nove celice začnejo tvoriti hitreje. S postopkom lahko tudi spodbudimo nastajanje kolagena in s tem pripomoremo k izboljšanju strukture kože.

Na katerih delih telesa se opravlja postopek pomlajevanja z mikrodermoabrazijo?
Na obrazu, vratu, dekolteju, hrbtu, rokah.

Ali je postopek varen?

Sama nega in postopek sta popolnoma varna in neboleča.

Naj kaj moramo paziti po samem postopku?
Izogibajte se direktnemu izpostavljanju soncu naslednjih 7 dni. Uporabljati morate visoko kvalitetno sončno zaščito s faktorjem, ki ni manjši od SPF30 in ščiti pred UVA in UVB žarki.
Izogibajte se bazenom zaradi prisotnosti klora na dan postopka.
Izogibajte se glikolnim kislinam in drugim pilingom 4 dni pred in 24–48 ur po postopku.
Izogibajte se popolnemu (težkemu) make-upu na dan postopka. Ličila za oči, šminke in podobno lahko nanesemo takoj po postopku, ravno tako naravni mineralni puder. Poleg tega je potrebno kožo tudi doma negovati s priporočeno kozmetiko.

Ali obstaja več tipov postopkov in koliko časa traja en poseg?
V našem Centru smo pripravili več tipov postopkov, ki poleg mikrodermoabrazije vključujejo kozmetične preparate primerne za različne tipe kože. V našem Centru vam bomo svetovali kateri postopek je primeren za vašo kožo.
Različni postopki trajajo od 45 do 60 min.
  

LASERSKI LIFTING Z LASERJEM TRIACTIVE PO METODI DERMODYNAMIC

TriActive je diodni laser z Dermodynamic tehnologijo, ki uporablja tri različne funkcije:

 • lasersko svetlobo za stimulacijo venske, arterijske in limfne cirkulacije
 • večsmerno ritmično masažo za pospešitev pretoka limfe in za stimulacijo nastajanja kolagena in vezivnega tkiva
 • hlajenje za zmanjšanje otekline, ki je posledica zastoja tekočin v tkivu


Kombinacija vseh funkcij omogoča zmanjšanje neestetskega videza kože in doseganje gladke, elastične in čvrste kože.
 

S tehnologijo Dermodynamic lahko dosežemo čudovit mladosten izgled obraza. Z lasersko svetlobo in masažo ublažimo videz gub, koža pa postane gladka in sijoča.
Za doseganje  kozmetičnega laserskega  liftinga moramo postopek večkrat ponoviti.

 

ZATEZANJE, UČVRSTITEV IN GLAJENJE KOŽE Z NAPREDNO RADIOFREKVENČNO TEHNOLOGIJO ELLMAN PELLEVE SISTEM

Radiofrekvenčni poseg je ne invazivna tehnika, pri kateri s pomočjo radiofrekvenčne energije segrejemo globlje plasti kože. To segrevanje privede do trenutnega krčenja vezivnih (kolagenskih) vlaken in obenem stimulira določene celice (fibroblaste), da začnejo intenzivno proizvajati nova kolagenska vlakna. Na ta način v koži posredno obnovimo vezivna (kolagenska) vlakna in jih tudi »pomladimo«. Rezultat takšnega postopka je bolj mladostna, napeta in gladka koža na obrazu, tudi okoli oči in ustnic, vratu, dekolteju in hrbtiščih rok. Rezultat je delno opazen že takoj po postopku, na končne učinke pa je potrebno počakati nekaj tednov oz. mesecev.

Kako deluje  radiofrekvenca (RF) na zategovanje oz. pomlajevanje obraza?
Gre za radijske valove, ki segrevajo kožo v globino. Prav segrevanje na določeno temperaturo sproži v koži želene procese pomlajevanja.  Ob povišanju temperature v usnjici pride do stimulacije celic, ki obnavljajo kolagenska vlakna, obenem pa stimulirajo krčenje kolagena. Koža tako postane tudi bolj napeta in gladka. Odvečne snovi, ki pri tem nastajajo, odvajata limfni in krvni sistem, čemur dodatno pripomoreta primerna masaža in limfna drenaža.

DELOVANJE  RF SISTEMA ELLMAN PELLEVE NA KOŽO 
 

Koža pred tretmajem. Zaradi staranja, hormonov,... so kolagenska vlakna ohlapna, koža pa nagubana.
Delovanje RF na kožo.
Po tretmaju z RF so vlakna ponovno napeta, koža pa zglajena.

 

Kaj je RF postopek Ellman Pelleve’ ™?
Ellman  Pelleve’ ™ je radiofrekvenčni sistem za pomlajevanje kože in zmanjševanje gub in ima FDA certifikat za neinvazivno pomlajevanje blagih do zmernih obraznih gub na tipih kože od I-IV.  Z RF zategnemo povešene predele kože obraza in ga tako preoblikujemo, zmanjšamo oz. zgladimo nekatere gube in povečamo sijaj obraza.  

 

 Kako poteka postopek z RF? 
 Zelo je pomembno, da so kožna tkiva med izvajanjem posegov dobro hidrirana,  kar dosežemo s pitjem zadostnih količin vode že nekaj dni (priporočamo 1 teden)  pred posegom in tudi v času med ponovitvami. Tretmajev ne priporočamo na  opečeni koži oz. koži, ki je bila preveč izpostavljena sončenju. Odsvetujemo jih  tudi v dneh pred, med in po menstruacijskem ciklusu (možna prevelika  občutljivost).
 Pred tretmajem se predel nežno očisti. Med postopkom se po kožni površini  namazani s prevodnim gelom kroži s posebno elektrodo, ki segreva kožno tkivo.  Postopek traja od 30 do 60 min (odvisno od predela). Med postopkom čutite  toploto, lahko pa se zgodi, da občutite kakšen blag električni sunek, ki je podoben  sunku statične elektrike.  To se lahko zgodi, ko se elektroda dotakne ali se  odstrani iz kože. Da bi zmanjšali možnost električnih sunkov je potrebno pred  postopkom obriti brado, odstraniti vsa nakit in ličila. Pred postopkom je potrebno  terapevta informirati o morebitni neoživčenosti predelov, ki so tretirani, ker je  med postopkom potrebno s terapevtom sodelovati in ga informirati o preveliki  intenziteti energije. Pri segrevanju vek se oko zaščiti s posebnim ščitom. Po  tretmaju se odstrani hladini gel in se po želji navlaži tretiran predel.

 

        

 

Po postopku
Po postopku lahko takoj nanesete ličila in se vrnete k vašim aktivnostim. Za ohranjevanje rezultatov postopka in za zdravje vaše kože se morate zaščititi pred UV žarki (najmanj faktor 30).
Vseeno se je po postopku potrebno izogibati ekstremnim temperaturam (vročini nad 25 stopinj Celzija in mrazu pod ničlo. V 2 - 3 dneh po postopku odsvetujemo savnanje, tople kopeli, grobe masaže, pitje alkohola. Dva dni po posegu priporočamo pitje večjih količin vode (2,5 l do 3 l) ter zaščito kože obraza s primernim zaščitnim sredstvom pred UV žarki (SPF več kot 20). Če želite opraviti še druge lepotne posege:

- laserski posegi na koži z visokoenergetskimi laserji se lahko opravijo z enodnevnim zamikom,
- injiciranje polnil - enomesečni presledek,
- injiciranje botulin toksina - po preteklih 24 urah po RF posegu.

Kdaj se pojavijo učinki RF postopka Ellman Pelleve in kako dolgo trajajo?
V večini primerov boste videli začasno izboljšanje svoje kože že v prvih 24-48 urah po postopku. Vendar pa je za proces regeneracije kolagena potreben čas, zato bodo končni rezultati vidni v naslednjih mesecih. Za optimalne rezultate je priporočljivo opraviti vsaj 3 postopke v enomesečnih presledkih. Pri približno 10 % ljudi tudi z večkratnim ponavljanjem postopka ne uspemo doseči želenih rezultatov; vzroka za to za enkrat žal ne poznamo. Študije kažejo, da ima več kot 85% uporabnikov vidne rezultate še šest mesecev po postopkih. Potrebno pa je upoštevati življenjski slog posameznika (kajenje, izpostavljanje soncu,…) in notranje dejavnike staranja kože, ki lahko učinke hitreje poslabšajo. Za dolgoročne rezultate se svetuje, da občasno opravite dodaten postopek.


Stranski učinki in možne težave

 • Občutek toplote med samim postopkom in takoj po tretmaju.
 • Blago rdečino kože na mestu tretmaja, ki večinoma izgine v 24 urah.
 • Občutek suhe kože, ki lahko traja od 12 do 24 ur po tretmaju. Predel lahko namažemo z Aloe vera gelom.

 
V katerih primerih RF posega ne smemo oz. ni smiselno izvajati?
Posegov se ne izvaja v času nosečnosti. Ravno tako se odsvetuje oz. se ne tretira oseb z diabetesom, s srčnimi boleznimi,z električnimi aparaturami (pacienti s srčnimi spodbujevalci), s slušnimi aparati, oseb, ki imajo kakršne koli kovinske materiale v telesu (v kosteh, zobeh, …) in tiste , ki imajo motnje v senzitivnosti.
Klinični podatki sicer kažejo, da lahko pričakujemo idealne rezultate pri ljudeh, starih med 35 in 55 let. Kljub temu postopek prilagajmo izgledu kože, ne pa kronološki starosti osebe. Če je videz in stanje kože slabo, se poseg odsvetuje in se predlaga druge rešitve.
 
 

FOTOPOMLAJEVANJE 

 

Fotopomlajevanje je  neinvazivna metoda odpravljanja znakov staranja kože. Pulzirajoča svetloba prodre v kožo in se vsrka v  rdečih krvnih telescih in naravnem pigmentu melaninu in jih poškoduje. Naravni proces celjenja odstrani poškodovane celice  in po večkratnih postopkih izgine rdečica, kapilare, starostne lise pobledijo. IPL svetloba seže tudi globlje v kožo, kjer spodbudi nastanek novega kolagena in povzroči zmanjšanje drobnih gub in bolj sijočo kožo.

 

Je fotopomlajevanje primerno zame?

Postopek je primeren za vse tipe kože, razen za posončeno in za osebe z rizičnimi faktorji (nosečnice, bolniki z rakom, kožnimi in sistemskimi boleznimi, bolniki, ki jemljejo določena zdravila).  S postopki pomlajujemo obraz, vrat, dekolte in roke moških in žensk, ki imajo blago do zmerno izražene gube, od sonca poškodovano kožo, drobne žilice, rdečico, rjave lise (sončne oz. starostne pege).

 

Kdaj se pojavijo učinki fotopomlajevanja in kako dolgo trajajo?

Za doseganje želenega učinka je potrebno opraviti od 3 do 5 postopkov v mesečnih intervalih. Takoj po posegu bo koža napeta, bolj gladka in mlajša. Učinki terapije so vidni čez 3 ali nekaj več mesecev.  Po postopkih za odpravljanje madežev, postopno zbledijo pege in starostne pigmentacije, koža dobi svetlejši, enakomerno obarvan ten. Drobne žilice pobledijo in po nekaj tednih izginejo. Gubice, poplitvijo, koža postane bolj čvrsta in elastična. Koža je lahko po terapiji na določenih mestih lahko rdeča, kar kmalu izgine. Po terapiji se postopno regenerira, tako da okolica ne opazi spremembe čez noč.  Sam poseg je neagresiven, po tretmaju se lahko takoj vrnete v svoje delovno okolje.

Kasneje priporočamo vzdrževalne tretmaje 1 x letno. 

 

Ali so postopki boleči? 

Praviloma ne. Nekateri bolečino občutijo kot dotik sveče oz. tleska elastike. Navadno traja manj kot pol ure. Z njim uspešno pomlajujemo kožo brez operacije, pomirjeval in praviloma na zmoti vsakodnevnih dejavnosti. 

Poleg različnih postopkov za pomlajevanje naše kože je za ohranjanje mladostne kože pomemben način življenja. Kožo je potrebno dnevno ščititi pred soncem. Tudi po postopkih fotopomlajevanja je potrebno uporabljati preparate z zaščitnim faktorjem.

 

HYDRO2 PILING


Kaj je HydrO2 piling?
Je postopek, kjer uporabljamo zgolj naravne sestavine (fiziološko raztopino, kisik in dopolnila). S pomočjo kisika pod visokim pritiskom (200 m/s) brizgamo na kožo mikro kapljice fiziološke raztopine, ki odluščijo odmrle kožne celice in hkrati kožo izdatno navlažijo. HydrO2 piling omogoča odstranitev mikroskopsko majhnih nečistoč, ki jih z drugimi postopki težko odstranimo, saj so med celicami, v epidermalnih razpokah, v znojnih izločkih ali v koreninah lasnih mešičkov.
 

 


Kaj dosežemo s postopki?

Pri terapiji se temperatura kože zniža za 8 stopinj celzija, kar močno spodbudi mikrocirkulacijo, tako da koža kar zažari.  Kisik, ki ga dovajamo globoko v usnjico ponovno oživi kožne celice. S postopki spodbudimo k obnavljanju povrhnjico, v usnjici pa se začne proizvajati nov kolagen. Na ta način se koža odebeli, popravi se njen tonus, elastičnost in videz.

S postopki HydrO2 pilinga dovajamo v kožo tudi dopolnila (različne vitamine, hialuronsko kislino, glikolno kislino) in tako delujemo na specifične težave kože (akne, gubice, nečista koža, dehidrirana koža,...).

 

 • Vitamin A in E sta antioksidanta, ki kožo izdatno navlažita in ju uporabljamo pri zreli in suhi koži
 • Vitamin B5 uporabljamo pri koži brez sijaja in za vzdrževalne postopke
 • Vitamin C je antioksidant, ki pomaga v boju prosti prostim radikalom. Uporabljamo ga pri aknasti in mastni koži, koži z izraženo hiperpigmentacijo, kot pripravo kože na sončenje in kot nego po sončenju
 • Hialuronska kislina izdatno navlaži kožo in omili izgled
 • Glikolna kislina je primerna za kožo z aknami in za glajenje gub


Koliko postopkov je potrebnih?
Da bi dosegli čim boljše rezultate, je včasih potrebnih tudi do 6 postopkov v razmikih 10-14 dni. Glede na to, da kožo poživimo tudi z 1 postopkom, je tretma idealen kot priprava na poseben dogodek (poroka, maturantski ples,…)

 

Kako bom izgledala po postopku?
Po postopku je koža lahko nekoliko svetlejša ali rožnata. V pol ure se popolnoma normalizira in postane veliko bolj gladka, napeta, obraz preprosto zasije. Po postopkih z glikolno kislino je nujen nanos kreme z zaščitnim faktorjem.

Ali so postopki boleči?
Postopki so povsem neboleči, neboleča je tudi aplikacija dopolnil.   

Ali lahko opravimo postopek v vseh letnih časih?
Seveda. Postopki se lahko izvajajo vse leto. Tudi poleti. Prav takrat HydrO2 piling pokaže svojo dodano vrednost, saj se temperatura kože zniža za 8 stopinj in prinese prepotrebno osvežitev in limfno drenažo. Pomiri vneto in razdraženo kožo.

Potek postopka:
Postopek pričnemo z limfno drenažo, ki pospeši limfni obtok na obrazu in vratu, s čimer se zmanjša zabuhlost in podočnjaki. Hkrati dosežemo učinek razstrupljanja. Nadaljujemo s pilingom s kisikom in fiziološko raztopino, ki odlušči odmrle celice na obrazu in vratu, izdatno navlaži kožo ter pospeši mikrocirkulacijo. Koža postane sijoča in napeta. Glede na tip oz. problem kože izberemo dopolnila, ki jih s pomočjo kisika pod visokim pritiskom vnesemo v kožo. Nego zaključimo z nanosom primernih negovalnih izdelkom glede na tip kože.