Madeži

Lasersko odstranjevanje pigmentiranih sprememb

Kaj je?
Večina starostnih lis je posledica prekomernega izpostavljanja UV žarkom tekom življenja in spada med tako imenovane aktinične spremembe na koži. Odstrani se lahko posamične večje lise ali številne manjše, komaj opazne lise, ki dajejo koži starikav videz. Večina laserjev do neke mere tudi vpliva na pomlajevanje kože, zmanjša pore in tako omogoča mladostnejši videz.

Kako poteka postopek? Zelo je pomembno, da se vsaj 3 tedne pred postopki ne izpostavljate UV žarkom in ne uporabljate samoporjavitvenih krem. Pred temi postopki se koža očisti in namaže s hladilnim brezbarvnim gelom. Med postopkom se na celotno površino obraza (vratu in dekolteja) sproži več svetlobnih pulzov..
S pomočjo optične energije segrejemo melanin, kar povzroči razgradnjo njegovih celic, hkrati pa se zmanjša proizvodnja melanina. Proces razgradnje povzroči začasno potemnitev, po treh do štirih tednih pa pigmentne nepravilnosti izginejo. Po posegu se občuti na koži nekoliko žgoč občutek kot pri blagih sončnih opeklinahNekaj tednov se je potrebno izogibati ultravijoličnim žarkom, obenem pa je potrebno vsakodnevni negi priključiti kreme z visokim zaščitnim faktorjem pred UVA in UVB žarki. Izogibati se je potrebno peelingom, vročim kopelim, savnanju do 7 dni po postopku oz. dokler se predel ne zaceli. Pri nanašanju in odstranjevanju ličil je potrebna previdnost. 


Kdaj se ne dela? Postopki se opravljajo samo v hladnejših mesecih leta in na ne porjaveli koži. Postopek ni primeren za nosečnice in doječe matere; ne izvajamo ga ob obstoječih vnetjih na predelu posega, ob akutnih obolenjih.

Odstranjevanje čezmerne pigmentacije kože (melazma, rjavo zabarvane lise) z beljenjem kože

Kaj je?
Zdravljenje hiperpigmentacije, predvsem  melazme, (najbolj pogosta oblika čezmerne pigmentacije pri ženskah, posebej med nosečnostjo ali ob uživanju hormonskih preparatov), lentiga (rjavkaste lise, ki so posledica izpostavljanja soncu)  in rjavo obarvanih lis (posledica različnih vnetnih procesov na koži) s postopki Dermamelan oz. Spotpeel.  Preparata vsebujeta (arbutin, tirozinol, kojično ter fitično kislino), ki učinkovito odstranjujejo kožni pigment ter zavirajo proizvodnjo pigmenta melanina, saj zavirajo delovanje encima tirozinaze. Postopka sta primerna za vse vrste kože. Prednost pred drugimi metodami je, da ju lahko izvajamo vse leto (tudi v poletnem obdobju). Poleg odpravljene obarvanosti kože lahko pacient  po postopku, opazi tudi nekatere druge ugodne učinke: koža je pomlajena - posebej opazna je izboljšana kožna tekstura, koža se manj masti, saj je proizvajanje kožne maščobe zmanjšano.

Kako poteka postopek? Po čiščenju kože s posebno raztopino za razmastitev vam zdravnik nanese na predel lis posebno masko. Masko je potrebno po 8-12 urah odstraniti, čas delovanja je odvisen od vrste in stopnje pigmentacije in ga določi zdravnik. Po zaključenem ambulantnem posegu prejmete kremo, ki jo v naslednjih dveh mesecih uporabljate dvakrat dnevno na prizadetih predelih kože. V nadaljnjih, predvidoma, štirih mesecih pa kremo uporabljate le preko noči.
 Med postopkom se pojavijo blagi stranski učinki: dan ali dva po odstranitvi maske koža tretiranega predela občutno zateguje, nato se običajno pojavi blag pekoč občutek, ki lahko traja nekaj ur. Temu predvidoma sledi blaga rdečina in luščenje kože, ki traja nekaj tednov. Med celotnim postopkom se obnovil vsa kožna povrhnjica.

Zelo pomembno je tudi redno vsakodnevno (ne glede na letni čas) nanašanje zaščitnih sredstev proti ultravijoličnim žarkom, ki ščitijo pred UVB žarki z zaščitnim faktorjem (SPF) 50 ter pred UVA žarki. Zaščito je potrebno uporabljati najmanj dvakrat dnevno. Rezultati postopka so vidni po 4-8 tednih po začetku zdravljenja.