Domov > Estetika > Ginekologija > Zdravljenje stresne urinske inkontinence

Zdravljenje stresne urinske inkontinence


KAJ JE URINSKA INKONTINENCA?

Uhajanje urina je nesposobnost  sečnega mehurja, da prepreči nekontrolirano iztekanje urina iz njega. 
Urin lahko uhaja na več načinov. Največkrat gre za tako imenovano stresno inkontinenco. To je takrat, ko izteka urin nekontrolirano iz sečnega mehurja ob povišanem pritisku v trebuhu.  Težave nastopijo zaradi naravnega procesa staranja, dedne obremenitve v smislu slabosti tkiv, hormonskih sprememb, ki nastopijo z leti, lahko kot posledica številnih  in dolgo trajajočih vaginalnih porodih, še posebno, če je pri porodu prišlo do poškodb mehke porodne poti, predvsem presredka in če so bile te poškodbe neustrezno oskrbljene. Mišice medeničnega dna postanejo ohlapne, brez tonusa, zaradi manjše tvorbe kolagena in elastina pa se zmanjšata elastičnost in čvrstost tudi drugih podpornih tkiv. Sečnica nima več podpore predvsem na mestu, kjer izhaja iz mehurja, pritiski v posameznih delih spodnjih sečil se spremenijo in kljub zavestni želji, da bi urin zadržali, to ne uspe.

 

Druga je urgentna inkontinenca. Ko ženska začuti, da bi šla na vodo, ne uspe priti do stranišča, urin ji še pred tem nekontrolirano uide.

 

Velikokrat pa se inkontinenca pojavi kot mešana, stresna in urgentna hkrati, pri čemer je delež posamezne lahko različen.

 

Inkontinenca urina zelo spremeni kvaliteto in način življenja, seveda je to odvisno od stopnje težav. Če je huda, se  začne ženska počasi umikati iz normalnih vsakodnevnih opravil, noče se več odpraviti od doma za daljši čas, ker ne ve, kako ji bodo dostopna stranišča, neprijetna so ji potovanja z javnim prevozom, skrbi jo, da bo zaudarjala po urinu, za predloge porabi ogromno denarja, počasi se asocializira in še najraje ostaja kar doma.

 

Če je inkontinenca urgentna, se ne da veliko narediti, lahko pa se pomaga pri stresni inkontinenci.

 

KAKŠNI SO ZNAKI STRESNE URINSKE INKONTINENCE?

Gre za nekontrolirano uhajanje urina iz sečnega mehurja ob povišanem pritisku v trebuhu (povišan intraabominalni pritisk), npr. pri kašljanju, napenjanju, telovadbi, plesu, hoji , počepanju, odvajanju blata, pri spolnih odnosih.

 

DANES JE MOŽNO STRESNO INKONTINENCO ZDRAVITI NEINVAZIVNO-Z LASERJEM

 Laser Asclepion MCL 31 Juliet, ki ga imamo v Centru Vid, ciljano ogreje notranje tkivo cirkularno ob nožnici in pod sečnico, kar omogoči večjo prekrvavitev sluznice nožnice in pospešitev procesov obnavljanja in prerazporeditve kolagena v področju pod sluznico, kar se začne dogajati, potem, ko smo z drugim delovanjem laserja povzročili spremembo in pretrganje bornih, usahlih in nepravilno razporejenih vlaken „postaranega“ kolagena v njej.


Postopek traja manj kot 15 min, je neboleč, anestezija ni potrebna.
Nožnica postane bolj čvrsta, prožnejša, bolj elastična in bolj polna. Na novo se vzpostavi anatomsko stanje, kot je bilo, preden so nastopile težave. Ker stena nožnice ni več povešena in se okrepi, lahko daje oporo sečnici in urin ob naporu več ne uhaja.

Uspeh lahko pričakujemo tudi takrat, kadar so rodila nekoliko ponižana, in stresna inkontinenca nastopi kot posledica spuščenosti sečnega mehurja.

Število terapij z laserjem je odvisno od starosti, strukture podpornih tkiv v telesu ženske, stopnje izraženosti stresne inkontinence, suhosti nožnice ob tem, prisotnosti ali odsotnosti  spuščenosti mehurja.

 

O podrobnostih in številu posegov se  dogovorite na pregledu pri naši specialistki ginekologije in porodništva dr. Nedi Bizjak, ki posege z laserjem izvaja. Na pregled se naročite na telefonsko številko: 040 207 963.